Bouw van de Eldorado

Waarom deze blog

Met veel plezier zijn de ondernemers van Sailing Eldorado aan het bouwen van een nieuw zeilschip begonnen. Om deze ervaring met u te delen, zijn we deze blog gestart. Heeft u een reactie, schroom niet om deze onderaan de pagina achter te laten. Om deze blog als RSS feed bij te houden, klik op het RSS Feed icoon, hier rechts onder. (Een standaard functionaliteit in Internet Explorer 7) Veel leesplezier!

(Mocht deze tekst te klein zijn, kunt u deze vergroten met de "CTRL" en "+" toetsten, door deze tegelijk in te drukken)

Bouw Eldorado

AlgemeenPosted by Blog master Thursday, November 30 2006 19:16:48

Welkom bij deze nieuwe blog van www.sailing-eldorado.eu

Sinds april 2006 zijn we bezig met ons nieuwe bedrijf, zoals u kunt lezen op onze website. Op deze blog zullen we u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.

Dinsdag 21 augustus: Na de zomervakantie zijn wij weer druk bezig op de Eldorado. We hebben extra ondersteuning gekregen van Harm, die voorlopig mee help te bouwen aan de Eldorado. Tot onze verbazing waren de huidplaten boven de waterlijn voor een groot gedeelte niet goed genoeg, dus die moesten vervangen worden. De platen zijn reeds vervangen door nieuw dik staal, maar ze zijn nog niet compleet vastgelast. De platen zitten wel zodanig vast dat ze niet naar beneden kunnen vallen. Daarmee kom ik gelijk op het volgende: de Las cursus. Sinds enkele dagen ben ik (Harro) zelf ook aan het lassen op en aan de Eldorado. In het begin zag het er niet uit en deed ik alleen de niet essentiele onderdelen, zodat ik kon oefenen met het lassen. Het gaat momenteel gelukkig al zo goed, dat ik ook andere delen kan lassen. Het moet wel goed gebeuren, omdat o.a. alle lassen worden gecontroleerd door het klassebureau, dat ons uiteindelijk het certificaat moet gaan geven. Onder begeleiding van Bram leer ik de kneepjes van het vak. Het is erg leuk om te doen, maar er valt nog veel te leren.

De afgelopen week zijn Rick, Bram en Harm bezig geweest "halfrondjes" te plaatsen over de lengte van het schip, aan bakboord en stuurboord van het schip. Dit zijn de strepen, die je ziet aan de zijkant van het schip op de foto hieronder. Deze zijn gedeeltelijk voor de sier, maar ook ter versteviging van het schip. Morgen gaan we beginnen met de ankerkluizen te maken, waar in het anker komt te hangen. Op de volgende foto's van de Eldorado, zal je dus 2 extra gaten moeten kunnen ontdekken.

We beginnen al wat meer duidelijkheid te krijgen over de hoofdmotor, die in ons schip zal komen, maar er is nog geen definitieve beslissing gemaakt. Over het algemeen kunnen we zeggen, dat we iets uitloop hebben t.o.v. onze planning, maar het is niet dramatisch en de planning van april 2008 staat nog steeds fier overeind. Tot zover deze update, tot de volgende keer.

Zondag 13 mei 2007: Beste lezer, onze excuses voor het grote gat in deze blog, maar het is ten goede gekomen van het werk aan de Eldorado. Wat hebben we de afgelopen maanden gedaan? Hieronder vindt u een korte samenvatting:

Op de werf is begonnen met het bouwen van de nieuwe voorsteven, die al bijna af is. Zie foto's op onze website. We hebben de boegschroef, dieptemeter geplaatst en momenteel zijn we bezig om de beunkoeler te plaatsen. Het gat voor de beunkoeler is al 2 maanden geleden gemaakt, maar nu gaat de beunkoeler zelf echt geplaatst worden. Er is schoongemaakt aan boord, heel veel schoongemaakt. Met een slijptol en een naaldenbikhamer is roest van de binnenkant van de scheepshuid gehaald. Daarna is de huid in de verf gezet. We hebben gebruik gemaakt van restanten, vandaar dat de achtersteven nu een prachtige lappendeken is. De huid is nu ook in z'n geheel doorgemeten door de surveyor van Register Holland. (Vorig jaar was alleen het onderwaterschip gedaan, dus nu ook het deel boven water) Helaas zijn daar nog een aantal zwakke plekken gevonden, maar die worden binnenkort vervangen. De schroefas is gecontroleerd en goedgekeurd. Er moest wel een tussenlager geplaatst worden en een flens voor de keerkoppeling moest bevestigd worden aan de schroefas. Dit lijkt simpeler dan het in werkelijkheid is, maar ook dit is gebeurd. De schroefas zit weer op z'n plek en is gevuld met vet, zodat als we in het water liggen er via die kant geen water in het schip kan komen.
We zijn groot en sterk geworden door het plaatsen van de ballast. Totaal moet er ongeveer 15 ton aan ballast in het schip geplaatst worden om aan de stabiliteitseisen te voldoen. Dus onder in het schip, boven de kiel hebben we ongeveer 120 broodjes van staal (48x12x12 cm, 50 kg per stuk) geplaatst, dat we hebben opgevuld met ketting, kleine stukjes staal en cement. Momenteel zit er ongeveer 10 ton balast in het schip. We hebben dus nog zo'n 5 ton te gaan. Het fijne van zo'n klus is dat je weet dat er een einde aan komt. Als de ballast er in zit, hoef je niet meer met deze gewichten te sjouwen. In het oude visruim komen verschillende watertanks en aan de bouw hiervan is ook begonnen. Dit is ook nog een aardige klus, want alles moet 2-zijdig afgelast worden en overal zitten de spanten in de weg. Maar we zullen voldoende capaciteit hebben om met onze watermaker geen water te kort te krijgen als we midden op zee verblijven.

We zijn ook druk bezig geweest een nieuwe website in de lucht te krijgen en de laatste hand wordt hier ook aan gelegd. Het adres is: www.alleschepenalleschepen.nl We hebben voor deze naam gekozen, omdat iedere watersporter met marifoon dagelijks te horen krijgt van de centrale meldtpost: alle schepen alle schepen... hier de centrale meldtpost met het weer voor .... bla bla bla
Dit is een site vóór en dóór watersporters. Je kunt gratis advertenties zetten als je een boot/schip te koop hebt en/of onderdelen hiervoor, maar bedrijven kunnen hier ook tegen een gunstig tarief hun bedrijf presenteren. Niet alleen een link, maar echt de ruimte op je eigen pagina om het bedrijf en de producten toe te lichten. Dit kost ook aardig wat tijd, maar het einde begint in zicht te komen. Bekijk deze website eens om te zien wat we aan te bieden hebben. We zijn wel net begonnen, dus qua content moeten we nog groeien. Heb je familie/vrienden/kennissen die hier wellicht gebruik van zouden kunnen maken, geef dan het website adres aan hen door.

Omdat je bij de bouw van zo'n schip altijd een paar stappen vooruit moet denken, gaat ook redelijk wat tijd zitten in het informeren/inkopen van de onderdelen van het schip. Denk aan de watermaker, airconditioning, jacuzzi, afsluiters, kranen, generatoren, etc. Voordat al deze onderdelen geplaatst kunnen worden, moet je van te voren al bedacht hebben waar deze onderdelen komen en hoe ze aan elkaar verbonden worden. Dus ook het tekenen en uitmeten is een tijdrovende klus.

Maar ondanks dat we hard werken en veel te doen hebben, doen we het nog elke dag met veel plezier. Je ziet elke dag de vooruitgang en je weet waarvoor je het doet. Het is wel zwaar werk, maar je wordt er niet zwaarmoedig van.

Tot zover de korte samenvatting. Laat gerust een berichtje achter, dat vinden we altijd leuk om te lezen. Bedankt voor de interesse en tot de volgende keer.

Vrijdag 9 februari 2007: Met het idee dat we alleen het schip nog meer vast hoefde te zetten en dan verder op de werf konden trekken, zijn we wat later begonnen en in de middag wilden we naar de Boot-Holland beurs in Leeuwarden. Hier is helaas niet veel van gekomen. We moesten toch weer terug het water in en daar begon het schip weer van de kar af te drijven. De Eldorado ging weer omhoog en bleek nu geheel naast het midden te zitten en de plankjes waarop het schip hoort te rusten waren ook kapot en moesten vervangen worden. Dus het schip ging opnieuw het water in en de kar werd er onder vandaan getrokken. De kar werd opnieuw geprepareerd en ging weer het water in. Het voordeel was wel dat we nu zoveel ervaring hadden gekregen, dat we het schip precies in het midden van de kar wisten te krijgen en de Eldorado in één keer eruit trokken. Hulde aan de collega's van de werf, die niet opgaven en met goede moed verder bleven gaan.
De dag was wel om, dus maandag gaan we de beurs bezoeken.

Donderdag 8 februari 2007: Er is voor vandaag een weeralarm afgegeven met hevige sneeuw, maar tot de middag is er nog geen vlokje gevallen. De Eldorado gaat weer uit het water naar zijn nieuwe plek bij Metz op de werf naast de kraan. Hierbij wordt het schip op een kar gezet die onder het schip gereden wordt. Deze kar rijdt op rails, zie hieronder: Nu is het van belang dat de kiel precies in het midden van de kar staat, zodat het schip niet omvalt als het omhoog komt. Ik kan je zeggen dat dit zonder motor en boegschroef erg lastig is. We zijn er zeker wel 4 x in en uit gegaan voordat het schip op de kant stond. Ondertussen begrepen we waarom er een weeralarm werd afgegeven, want het sneeuwde behoorlijk. Het was erg koud aan dek. Het schip staat nog niet perfect, maar dat gaan we vrijdag afmaken

Woensdag 7 februari 2007: In de loop van de ochtend is de Eldorado weer te water gelaten, zodat we donderdag dichter bij de hijskraan geplaatst kunnen worden, waar we de komende weken blijven liggen. Daar ligt nu nog een Urker kotter, dus die moet eerst even weg. Jan en Harro zijn op onderdelen jacht gegaan en hebben verschillende koopjes kunnen vinden. Onderdelen voor het schip, maar ook gereedschappen die we de komende tijd goed gebruiken kunnen. Verder zijn we er achter gekomen dat we toch een nieuwe hoofdmotor zullen moeten gaan aanschaffen, i.v.m. nieuwe strengere milieu eisen (MARPOL annex VI regulation 13 - NOx eisen). We zijn dus direct op zoek gegaan naar geschikte machines, maar nog niets gevonden.

Dinsdag 6februari 2007: 's Morgens zijn we uit het water gegaan, zodat het bovenwaterschip gemeten kon worden. Dit is door Register Holland gebeurd, nog niet alles is gemeten, dus dat gaat volgende week gebeuren. We hebben weer een kraan uit de machinekamer gehaald en deze schoongemaakt, zodat deze geplaatst en gebruikt kan worden. De onderdelen zien er goed uit en er lagen nog nieuwe pakkingen in de machinekamer, die we in de kraan geplaatst hebben.

Maandag 5 februari 2007: Het is al weer een tijdje geleden dat deze blog voor het laatst is bijgewerkt, daarom eerst maar een korte samenvatting van de afgelopen maanden.
Het laatste beton is uit het visruim verwijderd, dus we kunnen gelukkig de kango vaarwel zeggen. Dat heeft aardig wat zweetdruppels gekost, dus we zijn blij dat dit voorbij is. Hierna zijn we in de machinekamer aan het schoonmaken gegaan. Dit houdt in: Oude leidingen, blokjes, tanks, verwarming, boiler, kranen, luchttanks etc verwijderen met de snijbrander of met de slijptol. De gehele machinekamer is 2x schoongemaakt met een stoom-hogedrukspuit, waarmee het hardnekkige vuil (en oude verflagen) goed loskwamen. Helaas dwarelt het vuil wel neer in de andere delen van de machinekamer, dus daarna waren we nog niet klaar. Alle tanks en biels zijn leeggezogen met de tankwagen van Mains. Daarna zijn we aan het poetsen gegaan en uiteindelijk hebben we de biels redelijk vet vrij kunnen maken door met zaagsel te poetsen. Samen met Judith heb ik de 4 gasolie tanks van binnen schoongemaakt. Dat was een vieze klus, maar nu zijn ze wel zo goed als schoon. (We kwamen er toen wel achter dat in delen van de vloer ook nog tanks zitten, die nog steeds schoongemaakt moeten worden ).

Het schip is daarna verplaatst naar Urk. Daar zijn we uit het water gegaan en zijn delen van het onderwaterschip gemeten of de huiddikte voldoende was. Waar nodig zijn kleine platen vervangen. De schroefas is getrokken en gecontroleerd. Alles bleek goed te zijn, dus deze is nu gecertificeerd. De schroef is verkleind van 1.85m tot 1.45 meter en geplaatst, dus die hebben we weer terug. In de machinekamer hebben we de kranen los- en schoongemaakt. Er is een nieuwe wateringang gemaakt voor de koeling van de verschillende motoren. Deze maandag zijn we van werf gewisseld van "Balk" naar "Metz", dit i.v.m. beperkte tijd bij "Balk".

Woensdag 6 december 2006: Judith, de lieve vrouw van Harro, is er vandaag ook weer bij en samen werken we in het vissersruim om meer beton uit het schip te halen.

Dinsdag 5 december 2006: Vandaag hebben we alleen in het vissersruim gewerkt om meer beton los te bikken en eruit te halen. Deze keer met een lichtere kango (10 kg), dus minder vermoeiend. Het voordeel van zo'n lichtere kango is dat het makkelijker te sturen is, zodat je ook het beton uit de hoekjes halen kunt. We hebben weer 6 spantvakken leeg gekregen. Het weer was redelijk, temperatuur rond de 15 graden met af en toe een lichte bui. We zijn gelukkig niet nat geregend. Het waait wel aardig, maar in het ruim heb je daar niet zo'n last van.

Vrijdag 1 december 2006: Met veel moed weer verder gegaan, waar we gisteren gebleven waren. Dat wil zeggen, meer spanten plaatsen, beton uit het visruim halen. We hebben ook een strip t-stuk langs de spanten geplaatst (zie foto's op onze website). Op 2 spanten na, staan alle spanten, de dag zit er weer op en we gaan het weekend in en gaan dinsdag weer verder.

Donderdag 30 november 2006: Het losse beton dat woensdag er niet uit is gekomen, eruit gehaald, zodat we de volgende keer dat we een kango hebben, direct verder kunnen gaan met het vaste beton. Het is lastig om te bikken, als er los beton boven ligt. Het beton kan nergens heen, dus het enige resultaat dat je hebt is dat je beitel vast komt te zitten. En dat is hetgene dat het zwaarste is van het hele karwei. Weer die kango lostrekken..... Verder zijn we verder gegaan spanten te plaatsen op het achterschip. Wat houdt dat in? Spant plaatsen en meten of hij in de juiste breedte, lengte en diepte staat. Deze moet dus in 3d model precies goed staan. (Op de milimeter). Dat houdt in: Spant goedzetten, vast pinnen met een kleine las, meten, meten, meten, aanpassen, nog een last, meten, meten, meten, aanpassen etc. tot alles goed staat. Daarna de spant goed vastlassen. Daarna nog een keer alle 3 zijden meten en als het goed is, door naar de volgende spant. Is het niet goed? De lastnaden losslijpen en het hele verhaal overnieuw. Gelukkig is het bij ons allemaal redelijk snel verlopen en hebben we maar 1x de spant helemaal los hoeven te maken. Momenteel staan er 12 spanten.

Woensdag 29 november 2006: Met een 35 kg zware kangoo beton in het vissersruim losgehakt. Totaal 12 spantvakken te grazen genomen. Veel beton losgemaakt en eruit gehaald. Omdat die kangoo zo zwaar is, was het moeilijk om de lastig bereikbare plekjes te bereiken. Dat gaan we de volgende keer doen met een lichtere kango (15 kg). Veel gezweet en de spieren zijn weer aardig gegroeid. Het voordeel van zo'n zware kango is wel dat het makkelijker door het beton gaat. Dus we zijn goed opgeschoten in die ene dag.

Dinsdag 28 november 2006: Verder gegaan waar we maandag gebleven waren, m.a.w. snijden, slijpen. Verder hebben we de hart-lijn van het schip bepaald en een lijn over de lengte van het schip getrokken, zodat we kunnen bepalen waar de verlengde spanten zullen gaan komen

Maandag 27 november 2006: Druk bezig geweest met de slijptol/flex om de randen van het schip schoon te slijpen, zodat de nieuwe verschansing t.z.t. erop geplaatst kan worden. Verder in het achterschip een stelling gemaakt wat het lopen in het achterschip zal vergemakkelijken. Verder met de snijbrander randen van het schip verwijderd die nog te hoog waren, allemaal ter voorbereiding van de te komen bouw.